Kalander

Pianokast voor mijn eigen huis

Tussen de opdrachten door maak ik soms tijd om iets voor mijn eigen huis te doen. Deze keer wilden wij de woonkamer aanpakken waar stapels cd”s en lp’s rondslingeren, een IKEA meubel als audiomeubel dient en een piano staat die niet als instrument, maar als legplank gebruikt wordt. De tekentafel van de kinderen staat ervoor en zij benutten alle horizontale vlakken in de buurt om werkstukken en restmateriaal neer te leggen. Eén keer per maand ruimen wij de de piano op en spelen de kinderen met de toetsen. Een logisch idee zou zijn om de piano weg te doen of hem te verzagen tot een audiomeubel. Toen ik de tweede optie bestudeerde ben ik de piano goed gaan bekijken. Zo’n instrument is gewoon prachtig gemaakt. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem te slopen en te hergebruiken. Wij besloten de piano te houden,  hij hoort nu eenmaal bij ons, ook al wordt er nu bijna niet op gespeeld.

Naast de piano staan twee groene stalen IKEA kasten; dat is al jaren ons audiomeubel. Uit alles wat er op staat en naast ligt valt op te maken dat deze kastjes niet groot genoeg zijn. Ondanks de vele digitale mogelijkheden doen wij onze cd’s en lp’s niet weg. Er moet dus een grotere kast komen. Na vele schetsen kozen wij voor een onder- en een bovenkast, met daar tussen een klein legplankje. Er komen zes laden met cd-indeling, één schanierdeur en verder schuifdeuren. De voorste schuifdeuren krijgen als greepje een lat gelijk aan de kopse kanten van de kastromp. De piano gaat terugkomen in de kast. De ladefronten en een aantal deuren krijgen een profiel wat lijkt op dat van de piano en worden hoogglans zwart afgewerkt.

Als materiaal kozen wij voor een drielagenplaat: drie lagen massief hout die kruislings verlijmd zijn. De plaat heeft een vurenhouten kern met twee deklagen van Douglas; een roodachtig grenen. Het heeft een eenvoudige, levendige uitstraling en afgewerkt met olie krijgt het de kleur van kersen. In combinatie met het zwart zal dit vast mooi worden. De kastrompen, deuren en lades zijn nu af. Het spannendste onderdeel gaat nu beginnen: bepalen hoe de zwarte deuren en fronten er precies uit gaan zien. En het afwerken hiervan. Deze week start ik ook met de uitvoering van een keuken, dus misschien laat het resultaat nog even op zich wachten.

De kasten zijn afgewerkt met meubelolie. Ik ben nu gestart met de deuren en ladefronten. Hieronder zie je de ladefronten: 6 stuks boven elkaar. Ik plaats eerst de profielen, met een verticale  uitsparing die als handgreep dient, daarna zaag ik de fronten pas op maat. Je opent de lades door het profiel beet te pakken. Ook in beeld een paar houten lijmklemmen.

Eindelijk heb ik de fronten van de spuiter retour gekregen en is de kast helemaal af. Dit zijn de eerste foto’s. Misschien laat ik nog professionele foto’s maken. Een nieuwe kast is altijd even wennen, ook voor mij. De profielen op de ladefronten vind ik heel geslaagd. Ook de gelijkenis met de piano is prima. Alleen de slijitage aan het lakwerk van de piano valt nu wel erg op.