Kalander

Collectie

Spanbandtafel

Neem een aantal kokers en twee U-vormige poten, klem alles bij elkaar met spanbanden en de Spanbandtafel is ontstaan. De kracht van de tafel is de eenvoud van dit principe. De kokervormen en het contrast tussen de gekleurde band en het hout maken hem visueel aantrekkelijk. Het is ook een tafel die breder of smaller gemaakt kan worden en bij een verhuizing eenvoudig te demonteren is.

De spanband wordt in de meubelwerkplaats gebruikt om rompen en lijsten met een verstekverbinding te verlijmen. Toen ik bedacht om dit klemprincipe in een meubel toe te passen was het idee voor de tafel geboren.

Materialen: De basis van de Spanbandtafel is 12 mm dik berkenmultiplex wat naar keuze met een fineer of een hardplastic beplakt wordt. Het fineer kan met olie of met blanke lak afgewerkt worden. Hier ziet u voorbeelden met zwart en wit hardplastic, essen, iepen en eiken fineer.

Voor de band kan uit een aantal kleuren gekozen worden. De ratel is volledig van roestvrijstaal.

Maatvoering: Lengtematen van 160 cm tot 240 cm. Breedte van 91 cm tot 115 cm (10, 11, 12 of 13 kokers). Uiteraard kunt u de breedte zelf aanpassen. Hoogte van 70 cm tot 80 cm.

Prijs: vanaf € 2.500,- incl. BTW

Massief hout: De eerste versies van de tafel zijn uitgevoerd in massief hout. Dit zijn prachtige, degelijke tafels. Het nadeel is het grote gewicht en de aanzienlijke hoeveelheid hout die nodig is om de tafel te maken. Mocht u geïnteresseerd zijn in een massieve Spanbandtafel, neemt u dan contact met mij op. Hieronder een tafel in massief eiken.

 

Nachtkastje

Nachtkastje met leeslampje en binnenverlichting. Uitgevoerd in berkenmultiplex dat afgewerkt is met witgepigmenteerde olie. Schuifdeurtjes van plexiglas. Het lampje in het kastje doet het plexiglas oplichten, afhankelijk van de kleur van het plexiglas kan dit voor sfeerverlichting zorgen. Het kastje hangt volledig aan de massief houten achterwand. Maatvoering: 55 x 28 x 19 cm.

 

Knelme

Neem twee standaard boekenkasten (bijvoorbeeld twee Billy’s van Ikea), haal de achterwanden eruit, leg er een spanband omheen, trek deze flink aan en kijk wat er gebeurt. Dat is het idee achter mijn Knelme. Ook de naam is een knipoog naar de Zweedse multinational. De kast bestaat uit twee flexibele elementen die bij elkaar geklemd een stabiel geheel vormen. Hij is net zo functioneel als de Billy, maar ziet er spannender uit.

De zijdes zijn uitgevoerd in circa 10mm dik massief essen, waarbij de buitenzijde ruw (gelintzaagd) is en de binnenzijde glad is afgewerkt. De legplanken zijn uitgevoerd in gefineerd multiplex, met herlijsten van massief essen. De kast is behandeld met loog en zeep om de lichte kleur van het essen te behouden. Maatvoering: circa 210 x 100 x 32cm.