Kalander

Visie

Kalander

Kalander Meubelmakerij maakt meubels in opdracht en brengt eigen ontwerpen in kleine series op de markt. Kalander is door mij in 1999 opgericht. Ik ben Bart Bruggink, ontwerper en meubelmaker. Tevens bepalend voor Kalander, want het is een eenmanszaak.

Hout

Hout is een prachtig materiaal en het bewerken van hout en het vormgeven in hout is een mooi vak. Naast het plezier in het maken van een mooi product, is de tevredenheid van de klanten met het eindresultaat mijn belangrijkste motivatie om dit vak uit te oefenen.

Voor wie werkt Kalander?

De meeste meubels maak ik in opdracht van mensen met een specifieke wens voor hun interieur. Dat kan een kledingkast zijn van wand tot wand of een tafel met bepaalde afmetingen. Het verzoek is soms een omschrijving met een aantal eisen, soms heeft de klant ook een duidelijk idee over de vorm. Mijn werk bestaat er dan uit met een ontwerp te komen dat voldoet aan de eisen, past binnen het budget en aansluit bij de smaak van de klant.

Als de klant een duidelijk idee heeft over de functie van het meubel, maar het vormgeven aan mij overlaat, dan is het belangrijk dat de idee├źn over vormgeving van de klant overeenkomen met die van mij. De klant kan ook met een eigen ontwerp komen dat niets te maken heeft met mijn opvattingen over vorm en dat uit laten voeren.

Van interieurwens naar meubel

In een eerste gesprek legt de klant mij zijn of haar wensen voor, ik noteer de eisen, neem ter plekke maten op en laat monsters van materialen zien.
De klant ontvangt vervolgens gratis een prijsschatting, soms met een schetsontwerp. Als de prijs redelijk gevonden wordt en het eventuele schetsontwerp enthousiast ontvangen is, kan ik een offerte gaan maken. Meestal neem ik een opdracht aan voor een vaste prijs, het bedrag van de offerte is dan het bedrag dat u betaalt. Soms worden werkzaamheden die moeilijk in te schatten zijn op uurbasis aangenomen. In de offerte worden de afspraken over de uitvoering, prijs en levertijd vastgelegd.Tijdens de uitvoering van uw meubel kunt u een bezoek brengen aan de werkplaats om het maakproces van dichtbij te volgen.

Voor Kalander is het duidelijk informeren van de klant en het nakomen van afspraken net zo belangrijk als het leveren van een perfect meubel.

 

Vormgeving

Mijn vormgeving kenmerkt zich door een voorkeur voor heldere lijnen en eenvoudige vormen. Daarbij is de structuur en de warmte van het hout vaak een belangrijk element.Ik laat ook graag zien hoe iets in elkaar zit, de constructie is dan bewust een onderdeel van het ontwerp.

Verder houd ik van contrast in materiaalkeuze (hout naast metaal), ritme in de herhaling van vormen en een paar sterke kleuraccenten.Soms is een idee of een technisch principe het uitgangspunt van een ontwerp. Zo ontstond de Spanbandtafel door een lijmtechniek uit de werkplaats in een meubel te willen toepassen en is de muziekstandaard gebaseerd op het stelprincipe van een schildersezel.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe, inspirerende ontwerpen. Bekijk de ontwerpen op de pagina’s Maatwerk en Collectie