Kalander

Het verzagen van koninklijke meubels

Afgelopen zomer kwam ontwerper Rolf van Studio Rolf.fr naar mij toe met de vraag of ik een aantal meubels uit Paleis Soestdijk wilde omvormen tot nieuwe meubels. Hij kocht een buro, een grote kledingkast, twee ronde tafels en een paar stoelen op een veiling met spullen van Koningin Juliana. Voor zijn serie Juliana en Rolf ontwierp hij nieuwe meubels waarbij vaak dwarsdoorsneden met kleur benadrukt worden. Voor de uitvoering mocht ik de zaag zetten in deze honderd jaar oude, koninklijke meubels. Het eerste project was het doorzagen van een buro. De zaagvlakken moesten opgevuld worden en strak afgewerkt. Ik heb een aantal legplanken toegevoegd en de bovenbladen aangepast. De twee nieuwe kastjes kregen de naam Broken Desk mee.

Daarna mocht ik de kledingkast aanpakken. Uit deze kast van circa 280 cm bij 300 cm moesten twee kleinere kasten gezaagd worden. De buitenste vorm van de kast bleef volledig intact. De binnenzijde werd daarin gebouwd. De laatste jaren was deze kast als archiefkast gebruikt, maar ik vond nog een takje lavendel wat doet vermoeden dat hij eerder voor kleding gebruikt is.

Het maken van deze meubels was een bijzondere, veeleisende klus. Het combineren van oude en nieuwe materialen zonder dat dit opvalt is lastig. Zo maakte ik van de originele achterwanden fineer om nieuwe vlakken te beplakken. De vijf blokjes ter grootte van de ruimtes tussen de legplanken hebben een basis van plaatmateriaal, dat met dit oude fineer en met profielen van de oude kast beplakt werd. Hier het eindresultaat van Cutting Cabinet.

Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Deze zomer is de serie in Orienbaum in Duitsland te zien en later dit jaar komt de serie naar een galerie in Nederland. Meer informatie op www.rolf.fr. De studiofoto’s zijn van CornbreadWorks.