Kalander

Een uitschuifbare tafel op maat

Ik kreeg het vezoek van een klant om een tafel te maken die in de lengte van 140 cm naar 240 cm vergroot kan worden. Er bestaan allerlei standaardsystemen om een uitschuifbare tafel te maken, maar geen enkel systeem voldeed helemaal. Toen ben ik zelf aan het denken en schetsen gegaan. Het ontwerp dat er nu ligt heeft vier L-vormige rvs poten. Aan de korte zijdes van de tafel zit een ondiepe lade die ook als ondersteuning van het extra blad dient. Opgeborgen liggen de losse bladen – duidelijk in het zicht – tussen de rvs poten. Het leukste van dit ontwerp lijkt me het zijaanzicht van de rvs poten die onderbroken worden door de drie houten bladen. De bladen worden uitgevoerd in Amerikaans esdoorn (hard maple) en afgewerkt met een matte, blanke lak. Eind komende week zou de tafel gereed moeten zijn….

Pim de Roos en Anneke Schollaardt maken het onderstel van RVS. Het lassen van RVS is niet eenvoudig. Door de verhitting vervormt het.

Het onderstel is binnengekomen! Het eindresultaat is gelukkig uitstekend. Ik ben begonnen met de montage.

Vanmiddag heb ik de tafel voor het eerst helemaal af gezien. Het ziet er goed uit. Constructief werkt het ook goed. Het onderstel is voldoende stabiel. Hier een paar plaatjes. Nu nog aflakken, naar de fotostudio en plaatsen bij de klant.

Hier twee foto’s uit de studio van Norbert Waalboer