Kalander

Massief Iepen keuken van ontwerp tot eindresultaat

Afgelopen december heeft de Keukenwerkplaats twee keukens afgerond. Onder de naam Keukenwerkplaats maak ik met mijn collega Ilse keukens op maat. Ik zal in dit bericht het maakproces van één van de keukens tonen. De opdrachtgever had zelf een uitgewerkt ontwerp gemaakt. Er is na een 1e gesprek nog geschoven met de plaats van de apparatuur, maar aan het basisontwerp is niets veranderd. Onze inbreng betreft dan de verhoudingen, de grepen, de ontwerpdetails en de constructie van het geheel. Ik zal hier het ontwerp en het uiteindelijke resultaat alvast naast elkaar zetten.

Het Iepen hebben wij al voor de zomer besteld en direct gezaagd en verlijmd tot panelen. Tijdens de zomervakantie hebben wij het laten nadrogen. Pas na ruim een maand hebben wij de panelen geschuurd en op maat gezaagd.

Als de planning het toelaat bouwen wij een keuken zo veel mogelijk in de werkplaats op. Dat scheelt tijd tijdens het plaatsen en maakt het mogelijk om details, zoals de aansluiting van de houten panelen met het front van een oven, netjes af te werken. Een paar foto’s van de opbouw in de werkplaats:

En toen konden wij starten met het plaatsen in het pand te Rotterdam. De keuken is greeploos, dat wil zeggen dat de deuren en ladefronten één schuine zijde hebben die als greep dient. De openingen tussen de grepen zijn afgedicht met een terugliggende RVS strook. De keuken kreeg een mooi blad in donkergrijs composiet. De plinten kregen een RVS bekleding.

Nu nog een afspraak maken met de fotograaf voor de officiële foto’s!