Kalander

Vervolg op de Spanbandtafel…2

Als meubelmaker leer je om een massief blad te maken door smalle delen te verlijmen. Je plaatst de hartzijde van de delen zo dat het een stabiel blad wordt. De vaak prachtige tekening van de brede boomdelen wordt verzaagd. Dit wilde ik een keer niet doen. Voor deze nieuwe tafel besloot ik twee brede delen te nemen en zoveel mogelijk de hele doorsnede van de boom te laten zien. Uiteindelijk is het mooiste deel volledig te zien in het blad. De buitenvorm van dit deel is gekopieerd in het andere deel. Om een blad vlak te houden plaats ik vaak een houten of een stalen klamp aan de onderzijde. De klamp bij deze tafel is uitgegroeid tot onderstel. De spanband klemt blad en onderstel op elkaar, maar biedt ook ruimte voor de natuurlijke werking van de delen. Misschien is Klamptafel wel een goede naam voor deze nieuwe tafel. Een Spanbandtafel heb ik al een keer gemaakt.

Bij het gebruik van brede delen hoort ook dat de ‘gebreken’ in deze delen er niet uitgezaagd worden. Dit Iepen blad heeft een paar grote noesten en één scheur.

Het valt nog niet mee om uit twee brede delen Iep een goed, vlak en mooi blad samen te stellen. Het oorspronkelijke hout is zo’n 5 cm dik. Het uiteindelijke blad wil ik op een dikte van 4 cm hebben. Maar 1 cm voor het schaven blijkt niet genoeg. De delen zijn scheluw, staan hol etc. Ik kan niet anders dan het hout min of meer volgen bij het schaven. De vlakbank en de vandiktebank (stationaire schaafmachines) zijn niet groot genoeg voor deze delen. Ik ga dus met de elektrische handschaaf aan de slag.

Het onderstel heb ik laten maken door Pim de Roos. Het is een rechthoekig raam van een stalen I-profiel. Het is nog zwart van het walsen en ook de lasnaden zijn door verhitting zwart gemaakt. Het moet een ruwe, eerlijke uitstraling houden. Er komt nog een matte laklaag op ter bescherming. De ratels zijn van RVS. Voorlopig heb ik twee zwarte banden, rood of groen moet ook mooi zijn.

Inmiddels zijn de twee delen geschaafd en passen tegen elkaar. Er moeten nog een aantal dingen gedaan worden. Ik ga de delen onderling koppelen. Het blad zaag ik in, zodat het in het profiel van het onderstel valt. Ook ben ik nog niet tevreden over de dikte van het blad rondom. Waarschijnlijk laat ik de twee delen wel aan één kant verspringen. Dit lag bij toeval zo en het zag er heel natuurlijk uit.

Omdat de poten niet op de hoeken staan is dit ontwerp vooral geschikt voor grotere tafels vanaf een lengte van circa 250 cm. Het blad van deze eerste tafel meet 308 x 87 cm. Je kunt er met 10 tot 12 mensen aan zitten, maar hebt wel een flinke kamer nodig. Misschien is hij meer geschikt als vergadertafel.

Van het Iepen van deze eerste tafel weet ik dat de boom in de buurt van Dinxperloo in de Achterhoek gestaan heeft. Geïnspireerd door het werk van Tafelboom (www.tafelboom.nl) zou ik bij volgende tafels graag precies willen weten van welke boom het hout afkomstig is. Tafelboom heeft een houtwerf met hout van bomen uit de stad Utrecht, die door de Gemeente gekapt zijn. Zij maken bij iedere boom een boekje met daarin verhalen over de boom. Het plan is om samen met kopers van de tafel naar de houtwerf van Tafelboom te gaan en daar de boomdelen uit te zoeken, waarvan ik het blad maak. De documentatie van het hout komt in een boekje dat onder het blad bewaard kan worden. Laat het mij weten als je belangstelling hebt voor zo’n tafel!

Ook deze grote tafel is nog niet verkocht. Dus wil je ruim tafelen of vergaderen aan prachtig hout, stuur een mailtje….. de verkoopprijs van deze 3 meter lange tafel wordt Euro 2.600,- incl. BTW.

De tafel is zo goed als af! Hij is geolied en het onderstel is goed stabiel. Zo ziet hij er nu uit. Ik ben erg blij met het beeld van het staal dat in het hout snijdt.